☎(323)-284-5091
E-mail: office@mrazovack9.com

☎(323)-284-5091
E-mail: office@mrazovack9.com

☎(323)-284-5091
E-mail: office@mrazovack9.com

☎(323)-284-5091
E-mail: office@mrazovack9.com

Küldetésünk

Jeff és társai Amerikában

  A több mint 30 éves hagyománnyal rendelkezõ moravicai Mrazovac kutyakiképzõ iskola öt "diákja" Delaware államban -- Április elején öt kitûnõen kiképzett német juhászkutya repülte át az óceánt, hogy a wilmingtoni rendõrség kötelékében szolgáljon Branko Mrazovac, a kutyakiképzõ iskola tulajdonosa nyilatkozik lapunknak.

             -- Maga a történet meghatóan, és számunkra talán kicsit furcsán és felfoghatatlan módon kezdõdik: egy kutya temetésével. Piette, a hétéves szolgálati rendõrkutya munkavégzés közben, baleset folytán pusztult el. A belga juhász évek óta Donnie Weit rendõrtiszt családjának megbecsült tagjaként kereste kenyerét Delaware államban. A temetés mély tiszteletadással, ünnepélyes keretek között zajlott: volt kjól kiképzett kutyának. Az amerikai rendõrségre jellemzõ, hogy a szolgálati kutyák családoknál élnek. Weiték elhatározták, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy kedvencüket csak egy szintén minden igényt kielégítõ, értelmes, intelligens kutyával pótolják.
             -- A választás a moravicai Mrazovac K-9 iskola egyik tehetségére esett. Mikor, és hogyan utaztak a kutyák?
             -- Bár már régóta ismerik a világ minden táján a kínálatunkat, hosszú tárgyalások, egyeztetések elõzték meg a vásárlást. Április kilencedikén reggel indultak Belgrádból, és Prága érintésével érkezetek New Yorkba négylábú kedvenceink. Speciális mûanyag dobozokban ücsörögték végig az utat, persze vizet és egy kis ennivalót is raktunk a dobozaikba. A vámkezelés, a papírmunka is elég bonyolult volt, de ez õket nem zavarta különösebben. New Yorkból autóval utaztak még egy napot, tehát két és fél napos út után, nem csoda, hogy egy kicsit megilletõdtek. A legjobb kutyánk, Jeff elõször ki sem akart bújni rejtekhelyébõl. Nem szabad azonban összekeverni a félelmet a kötõdéssel. Valószínûleg az járt a fejében, vajon hol az én gazdim?
             -- Az öt kutyából, éppen a legintelligensebbek Jeff és Turbo reagáltak félénken, velük volt nehéz a kommunikáció. Mi, volt és jövendõbeli gazdik is nagyon izgultunk, és szinte állandó kapcsolatban voltunk a világhálón, és csak arra kértem õket, hogy adjanak idõt kutyáinknak. Pár nap múlva jelentkezett is az örömhírrel az új gazdi, hogy dolgozni kezdett Jeff, mi pedig a kapott fényképekbõl látjuk, hogy olyan családhoz került a kutyánk, ahol valóban szeretik és tisztelik, és ez bennünket is megnyugtat. Komoly feladatok várnak mind az öt kutyára, bûntények fölfedése, õrzés, védelem, de akár az életük árán is védeni fogják új gazdáikat.
             A hivatalos kutya a szakkönyvek meghatározása szerint is segítõje és partnere a fölvezetõjének. A Mrazovac család minden tagja a szakértelmen túl is kötõdik a kutyákhoz. A tanítványok ezúttal beváltották a beléjük fektetett energiát, bár jóval a világpiaci áron alul vásárolta meg a õket a wilmingtoni rendõrség.
             Miközben a Moravicán készült búcsúfotókat nézegetjük a tengeren túlra került kedvencekrõl, a nemzetközileg elismert kiképzõ mester azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nagy örömére az utóbbi idõben elmozdultak a holtpontról az itthoni tárgyalások is. Vidékünkön a mezõõr-, és halõrszolgálat kialakítását tekinti fõ feladatának, de úgy érzi, hogy a négylábúak a gyermekek és a nõk védelmében játszott szerepét, a vakvezetõ kutyák hasznosságát is jó lenne, ha nagyobb megértéssel fogadnák a mi környezetünkben is az illetékes szervek, és a társadalom egésze. Hiszen egy jól kiképzett kutya, akár tíz embert is helyettesíthet, ami a munkabírást, a munkakedvet, a határozottságot, fegyelmet, figyelmet, feltétlen odaadást illeti.

HERCEG Elizabetta